0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

MOTORNE TESTERE - SAVETI ZA BEZBEDNO RUKOVANJE

09.08.2022.

Motorna testera je verovatno jedan od najmoćnijih alata koji možete imati. Uz pomoć motorne testere, veoma lako možete pripremiti ogrev za predstojeću zimu. Međutim, ovako snažna i moćna, ona može biti veoma opasna ukoliko se ne koristi pravilno.

Povrede zadobijene motornom testerom mogu biti veoma ozbiljne i teške za lečenje. Zato, pre nego što bilo šta krenete da radite, odvojite vreme i pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu koji ide uz testeru. U nastavku možete pročitati i nekoliko opštih saveta za korišćenje motorne testere.

Naučite kako da sprečite povređivanje

Kao rukovalac, važno je da budete svesni rizika. Većinom se dešavaju povrede butina i leve ruke, ali se one mogu izbeći primenom jednostavnih mera predostrožnosti. Palcem leve ruke treba stegnuti ručku tokom sečenja kako bi se motorna testera držala pod kontrolom. Ukoliko testeru nosite po neravnom terenu, obavezno isključite motor kako biste sprečili povrede ukoliko se slučajno spotaknete i padnete. Ne zaboravite da sa sobom ponesete telefon ili pištaljku u slučaju da treba da pozovete pomoć.

Uvek koristite zaštitnu opremu

Lična zaštitna oprema kao što su cipele sa zaštitom za prste, rukavice, štitnici za uši i vizir za oči će vas čuvati tokom rada i smanjiti rizik od povrede. Izbegavajte nošenje široke odeće ili predmeta koji mogu da se zaglave u lancu, poput mantila ili šala.

Održavajte lanac oštrim

Oštar lanac će bolje rezati i zahtevaće manje pritiskanja od strane rukovaoca, dok će testerisanje u slučaju nedovoljno oštrog lanca biti znatno fizički teže. Pročitajte uputstvo proizvođača o tome kako održavati i naoštriti lanac za motornu testeru. Neki lanci se mogu naoštriti samo pomoću posebnih alata, a svakako je preporučljivo da se ovaj posao prepusti profesionalcu.

Izbegavajte zonu povratnog udara

Prilikom korišćenja motorne testere, ne sme se testerisati vrhom mača, jer može doći do povratnog udara. Ovu zonu treba izbegavati po svaku cenu! Posebno treba biti pažljiv prilikom uklanjanja grana, jer se može desiti da se vrhom mača zakači stablo tokom podizanja grana.

Održavanje motorne testere je veoma važno

Motorna testera je veoma snažan alat, ali zahteva redovno održavanje kako bi radila glatko i bezbedno. Nakon što se završi sa korišćenjem, sa testere treba ukloniti nakupljeno ulje, prljavštinu i tragove drveta koji mogu prouzrokovati nepotrebno habanje.

Ukoliko je vazdušni filter prljav, treba ga oprati toplom vodom i sapunom. Treba očistiti kočnicu lanca i povremeno dotegnuti šarafe. Za kraj, treba podmazati lanac motorne testere kako bi se produžio životni vek.
 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.