0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

Kako zaštititi oči tokom rada?

29.05.2023.

Prema brojnim istraživanjima, brušenje i zavarivanje su dva najčešća zadatka tokom kojih se dešavaju povrede oka. Istraživanja kažu da se značajan broj povreda dogodio uprkos tome što je korišćena zaštitna oprema, a radnici tvrde da su komadići materijala prošli ispod zaštitnih naočara.

U slučaju brušenja, čak 40 posto slučajeva koji su se obratili za pomoć službama za hitne slučajeve je koristilo zaštitnu opremu za oči.

Zašto se povrede dešavaju, ako je zaštitna oprema prisutna?

Mnoge povrede se mogu sprečiti samo ukoliko je HTZ oprema pravilno postavljena, odnosno ako se za određeni posao koristi odgovarajuća zaštitna oprema. Takođe, potrebno je da svi radnici u rizičnom području nose zaštitnu opremu, a ne samo oni koji vrše poslove brušenja ili zavarivanja. Na osnovu rezultata istraživanja se predlaže, da se više vremena posveti obuci radnika, kako bi oni pravilno koristili zaštitne naočare.

Vrste povreda oka

Povrede oka uključuju ogrebotine ili posekotine na površini oka koje prouzrokuju čestice prašine, komadići drveta ili metala. Povrede se dešavaju i usled hemijskih ili toplotnih opekotina, ali su moguće i od zračenja svetlosti koje najčešće prouzrokuje blicanje prilikom zavarivanja.

Rizična grupa radnika, koja bi posebno trebala da obrati pažnju na zaštitu očiju, jesu oni koji rade sa raznim hemikalijama, koji često borave u sredinama sa puno prašine ili UV svetla, oni koji koriste alate za bušenje, sečenje, brušenje, topljenje, prskanje ili zavarivanje.

Kakvu zaštitu za oči treba koristiti?

Zaštita za oči uključuje zaštitne naočare, vizire i maske za zavarivanje. Za svaki posao je potrebno koristiti odgovarajuću vrstu zaštitne opreme za oči, odnosno zaštita mora da odgovara rizicima koje posao nosi sa sobom.

Zaštitne naočare trebaju biti postavljene tako da zaštitni zaptivač čvrsto stoji oko očiju. Vizir štiti celo lice, a praksa kaže da ih je najbolje koristiti u kombinaciji sa naočarima ispod.

Obične naočare, poput dioptrijskih ili sunčanih naočara ne nude ni blizu odgovarajuće zaštite na radnim mestima, dok kontaktna sočiva čak šta više mogu da povećaju ozbiljnost povrede u nekim situacijama.

Svakako, poslodavci uvek trebaju da izvrše sopstvenu procenu rizika i da pokušaju koristiti i druge mere sa ciljem smanjenja rizika od povreda radnika.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.