0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

UGAONE SPOJNICE ZA GREDE I NJIHOVA PRIMENA

09.08.2022.

Ugaone spojnice za grede, ili ugaoni nosači kako se još zovu, koriste se za jačanje spojeva dva predmeta pod pravim uglom. Obično se koriste za drvene konstrukcije i dele se u dve kategorije: unutrašnje i spoljašnje ugaone spojnice.

Unutrašnje ugaone spojnice za grede

Dizajnirane su tako da zaštite ugaoni spoj od razdvajanja pod ogromnim pritiskom usled velikih opterećenja. Imaju oblik slova “L”, izrađene su od metala i imaju ojačanje koje im daje dodatnu čvrstinu kako bi zadržale ugao od 90 stepeni. Osim za spajanje greda, mogu se koristiti i za druge drvene konstrukcije, stolice ili stolove.

Spoljašnje ugaone spojnice za grede

Prvobitna uloga im je svakako da obezbede čvrstinu kod spoja greda, ali se mogu koristiti i kao dekoracija. Rustične spojnice za grede zahvaljujući gravurama, ukrasima i raznim oblicima daju jedinstveni šarm drvenim letnjikovcima, vratima i drugim drvenim konstrukcijama.

Prednosti upotrebe ugaonih spojnica za grede

Bolja podrška – ove spojnice za grede svakako nude bolju podršku za spojeve pod pravim uglom od šrafova. Ukoliko se koriste samo šrafovi, oni neće pružiti adekvatnu stabilnost, što može dovesti do krivljenja i popuštanja konstrukcije. Većina ugaonih spojnica imaju dodatno ojačanje kako bi pružile dovoljnu podršku u spojevima pod uglom od 90 stepeni i predstavljaju dodatno obezbeđenje u ovim oblastima.

Svestranost – ugaone spojnice za grede imaju mnogo primena. U osnovi služe kao podrška za drvene konstrukcije poput krovova, terasa ili plafona, ali se mogu postaviti i kao ojačanja za teška drvena vrata, kapije ili radne stolove. Rustične spojnice su odličan dekorativni element za razne drvene konstrukcije.

Jednostavne za postavljanje – kada se radi o konstrukcijama pod pravim uglom, kao što je na primer plafon, lakše je koristiti spojnice za grede za razliku od spajanja istih samo pomoću šarafa ili eksera. Veoma lako se postavljaju pričvršćivanjem za grede, a osim bušilice/šrafilice nisu potrebni drugi alati. Postavljanje spojnica za grede takođe ne zahteva mnogo stručnosti ili iskustva.

Zahtevaju minimalno održavanje

Većina spojnica za grede su već zaštićene od rđe i korozije, a ukoliko se ipak prefarbaju, to svakako neće uticati na njihovu izdržljivost. Napravljene su da traju veoma dugo, što je u nekim situacijama dodatna prednost u odnosu na šrafove i eksere.

Spojnice za grede su dostupne u više vrsta i dimenzija

Ugaone spojnice se mogu naći u različitim dimenzijama, bilo da su u pitanju klasične ili rustične spojnice. Raznovrsnost dimenzija omogućuje odabir i postavljanje idealnih spojnica za grede bilo kojih dimenzija. Osim ugaonih spojnica za grede, dostupni su i nosači za grede koji se koriste za spajanje grede i zida. Takođe, postoje i konektori za grede koji se koriste kako bi se grede nastavile jedna na drugu, odnosno kako bi se konstrukcija dodatno produžila. U slične svrhe se mogu koristiti i anker ploče, dok se ankeri – nosači stuba koriste za spajanje drvene građe sa podom.

Spojnice za grede nude brojne prednosti prilikom izrade raznih drvenih konstrukcija i lako su dostupne. Imaju veoma široku upotrebu u građevini, industriji drveta i nameštaja. Pružaju adekvatnu podršku i stabilnost konstrukcijama, a u slučaju rustičnih tipova koriste se i kao dekorativni elementi.
 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.