0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

AUTOMEHANIČARSKI ALAT I OPREMA

09.08.2022.

Bilo da neko tek uči zanat ili je iskusan majstor, za popravku automobila je neophodan odgovarajući alat. Međutim, u moru automehaničarskog alata može biti prilično zbunjujuće identifikovati prave alate za određene poslove, posebno ukoliko se radi o neiskusnom mehaničaru. Postoje osnovni alati koji su neophodni u svakoj radionici, ali i specifični setovi ili pojedinačni alati koji omogućavaju rad i na složenijim popravkama automobila.

Korišćenje odgovarajućih automehaničarskih alata i opreme obično pravi značajnu razliku u procesu popravljanja vozila. Takođe, u razumevanju alata i proceni kada koji alat treba koristiti leži i razlika između mehaničara i odličnog mehaničara. U svakom slučaju, mehaničar bi morao da dobro da vlada sledećim automehaničarskim alatom i opremom:

Set ključeva i gedora

Postoji više vrsta ovih alata, a za redovnu upotrebu automehaničara se najčešće koriste veličine od 6 do 24mm, ponekad i do 32mm. U setovima ovih automehaničarskih alata se mogu naći vilasti ključevi, okasti ključevi, vilasto okasti ključevi, podesivi ključevi, torx ključevi, imbus ključevi, gedore raznih tipova sa račnom ili bez, bitovi.

Odvijači

Svaka radionica mora imati odvijače različitih širina, dužina i tipova. Odvijači se takođe mogu naći u setovima, od onih manjih sa nekoliko odvijača, do kompletnih setova sa svim potrebnim odvijačima za automehaničarske usluge.

Čekić

Nijedna radionica nije kompletna ukoliko nema čekić! Ovaj alat ima široku primenu, a izuzetno je koristan u situacijama kada treba izbiti neku zaglavljenu komponentu na vozilu. Postoji veliki izbor čekića, a važno je obratiti pažnju i da drška bude ergonomska. Čekić je neophodan automehaničarski alat, posebno kada se radi na većim, teretnim vozilima.

Klešta

Veliki broj poslova popravke automobila zahteva klešta. Najčešće se koriste prilikom promene creva i popravke kočnica. Klešta su korisna i u hvatanju vrućih predmeta, kao i kada treba stisnuti ili saviti neki materijal. Za automehaničarski alat se podrazumevaju različite vrste klešta, na primer za sečenje, špicasta, savijena, klešta sa dugačkom ručkom i kombinjerke.

Levak

Veoma jednostavan, ali izuzetno koristan predmet za automehaničare. Levci nemaju alternativu, a mogu se koristiti za sipanje bilo koje vrste tečnosti. Ukoliko se tečnosti sipaju bez levka može doći do prosipanja, što će kasnije dovesti do pojave gasova i mirisa. Savetuje se korišćenje posebnog levka za svaku vrstu tečnosti.

Punjač za akumulator

Nisu retki kvarovi na automobilima koji su povezani sa lošim akumulatorima ili punjenjem baterije. To je razlog zašto automehaničarska oprema podrazumeva punjač za akumulator.

Dizalice

Automehaničarska radionica treba da je opremljena dizalicama za različite namene. Jedna dizalica je potrebna za skidanje motora automobila bez previše napora. Ovakva dizalica će omogućiti neometan rad na motoru. Druga vrsta dizalice treba da omogući podizanje predmeta, na primer automobila. Dizalica za podizanje automobila može biti ručna ili hidraulična, a pri kupovini je potrebno obratiti pažnju na maksimalnu težinu za koju je dizalica namenjena.

U zavisnosti od vrste popravki koje nudi, svaki servis za automobile mora da ima nekoliko odgovarajućih alata i opreme za rad. Navedeni automehaničarski alati spadaju u osnovne i obavezne za svakog mehaničara. Za njih se može reći da ih bez problema mogu koristiti i hobi, odnosno “uradi sam” majstori. Treba imati na umu da svaki automehaničarski alat ili oprema može da se nađe u više različitih tipova i zato pre kupovine treba dobro razmotriti koje specifikacije alata su potrebne za određene poslove. Takođe, uvek se preporučuje izbor visokokvalitetnih alata i opreme za automehaničare kako bi isti mogli da se koriste dugi niz godina.
 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.